Ασφάλιση κατοικιών για ζημιές από σεισμό

αναρτήθηκε σε: Χωρίς κατηγορία | 0

san-simera-o-seismos-6-6-rixter-tou-1981-stis-alkuonides-pou-sugklonise-thn-korinthia-video

Τι καλύπτει η ασφάλιση

Για τον κίνδυνο του σεισμού μπορούμε να ασφαλίσουμε τόσο το κτίριο όσο και το περιεχόμενο. Συνεπώς, καλύπτονται όλες οι ζημιές που προκαλούνται άμεσα από το γεγονός του σεισμού:
είτε στην οικοδομή, δηλαδή στον σκελετό, την τοιχοποιία, τη σκεπή, τις εγκαταστάσεις και σε κάθε άλλο τμήμα της οικοδομής
είτε στο περιεχόμενο, δηλαδή την οικοσκευή (αν πρόκειται για κατοικία), τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα και κάθε άλλο ασφαλισμένο αντικείμενο κλπ.
Σημειώνεται ότι, με την κάλυψη του κινδύνου του σεισμού, καλύπτονται και οι ζημιές στο κτίριο ή το περιεχόμενο που θα προκληθούν από φωτιά που θα εκδηλωθεί συνεπεία του σεισμού. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ασφαλίσει το σπίτι μας για τον κίνδυνο της φωτιάς, αλλά δεν το έχουμε ασφαλίσει για τον κίνδυνο του σεισμού, τότε η φωτιά που θα οφείλεται στο σεισμό δεν είναι καλυμμένη.

Προϋποθέσεις ασφάλισης και απαλλαγές

Για να ασφαλιστεί ένα κτίριο για τον κίνδυνο του σεισμού θα πρέπει:
1. Να έχει ανεγερθεί νόμιμα, με οικοδομική άδεια από το 1960 και μετά
2. Να έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε κατά την κατασκευή του
3. Να μην έχει ζημιές από προηγούμενα σεισμικά γεγονότα Κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν το 1960, πιθανόν να μπορούν να ασφαλισθούν, μετά από έλεγχο και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, περί της αντισεισμικότητας της κατασκευής τους και περί της γενικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Επίσης, μπορούν να ασφαλισθούν και παλαιότερα κτίρια, που στη συνέχεια ανακατασκευάστηκαν, με οικοδομική άδεια μετά το 1960, τηρώντας τους αντισεισμικούς κανονισμούς που ίσχυαν τη στιγμή της ανακατασκευής.
Στην ασφάλιση του σεισμού ισχύει για όλη την Ελλάδα απαλλαγή 2% επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου. Η ασφαλιστική εταιρεία, δηλαδή, θα αφαιρέσει από κάθε ζημιά το 2% επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου (όχι επί του ποσού της ζημιάς) και θα μας καταβάλει το υπόλοιπο της ζημιάς.
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν και πρόγραμμα με απαλλαγή μεγαλύτερη του 2%, με σκοπό τη μείωση του κόστους των ετήσιων ασφαλίστρων.

Κόστος ασφάλισης

Η ασφάλιση του σεισμού δεν είναι φθηνή στην Ελλάδα. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:
1. η χώρα μας είναι σεισμογενής και, συνεπώς, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις και
2. λόγω του είδους του κινδύνου, είναι μεγάλες οι πιθανότητες αν συμβεί σεισμός σε μια περιοχή, να έχει καταστροφικές συνέπειες, δηλαδή να καταβληθούν πολλές και μεγάλες αποζημιώσεις ολικής καταστροφής και όχι μεμονωμένες αποζημιώσεις για μικροζημιές.
Η διαφορετική σεισμικότητα που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία «ζωνών επικινδυνότητας», με διαφορετικό κόστος ασφάλισης σε κάθε ζώνη. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν 3 ή 4 ζώνες, αλλά κάποιες έχουν ενοποιήσει τις ζώνες και χρησιμοποιούν πλέον ένα μέσο συντελεστή κόστους για όλη τη χώρα. Το ασφάλιστρο του σεισμού διπλασιάζει περίπου το συνολικό κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας.

Ασφάλιση σεισμού και στεγαστικά δάνεια

Όπως είναι γνωστό, όταν οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια, ζητούν και την ασφάλιση του ακινήτου με τον ειδικό όρο του «ενεχυριούχου δανειστή». Αν δηλαδή συμβεί ζημιά, η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία δεν καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, αλλά στην τράπεζα, προς εξόφληση του δανείου. Μετά το σεισμό της Αθήνας το 1999, όλες οι τράπεζες ζητούν πλέον υποχρεωτικά ο κίνδυνος του σεισμού να περιλαμβάνεται στους καλυπτόμενους κινδύνους, ενώ σε αντίθεση περίπτωση δεν εκταμιεύουν το δάνειο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ .ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

 

Ανεξάρτητα από το κόστος, η ασφάλιση για τον κίνδυνο του σεισμού δεν είναι μόνο χρήσιμη ασφάλιση, αλλά αναγκαία, γιατί οι επιπτώσεις ενός σεισμού είναι συνήθως καταστροφικές και δυσβάσταχτες για οποιονδήποτε ιδιώτη.